Mina redaktionella uppdrag.

Miljö&Hälsa 2005 till 2018

Miljö&Hälsa, Yrkesföreningen Miljö och Hälsas medlemstidning. Som redaktör för Yrkesföreningen Miljö och Hälsas tidning Miljö&Hälsa har jag intervjuat och skrivit artiklar och reportage under många år.

De första reportagen skrev jag hösten 2005 och i december 2005 tog jag över rollen som redaktör från Sten Slottner. Därefter blev det många, många texter som handlar om allt från livsmedel till avlopp, naturvård, hygien och klimatförändringar. Kort sagt, allt som miljö- och hälsoskyddsinspektörer arbetar med. (Länk till fackförbundet SACOs information om yrket för dig som vill veta mer.)

Jag har lärt mig mycket om hur offentlig organisation och verksamhet fungerar. Jag har lärt mig mycket om lagstiftning, hur det går till i praktiken och hur lagar och regler från de styrande i världen omsätts till konkret handling. Jag har lärt mig om hur inspektörerna har det där ute i kommunerna, på länsstyrelserna, och i de olika myndigheter eller som privatanställda.

Värmlandsbygden 2010 till 2022

Forshagasida i Värmlandsbygden 19 mars 2021.
Forshagasida i Värmlandsbygden 19 mars 2021. Klicka på bilden för att se den i större format.

Som frilansreporter för Värmlandsbygden har jag intervjuat många eldsjälar och till och med träffat kungligheter och andra kändisar.

Det har blivit artiklar om allt från landsbygdsprojekt med fokus på hembygd till fibernät och integration för att nämna något.

Det har även blivit en del texter om jakt, odling och hantverk. Att ha fått arbeta för en tidning som ges ut för och om människorna som valt landsbygden före storstaden ser jag som ett privilegium. Jag har träffat så många härliga människor med så mycket kreativa idéer och så mycket tro på framtiden. Det är detta som gav jobbet guldkanten!

Tyvärr är Värmlandsbygden nedlagd nu men jag är för alltid glad över att ha haft uppdraget att skriva mina reportage.

Läs ett blogginlägg om Värmlandsbygden här ->

Länk till mina artiklar och reportage på varmlandsbygden.se ->

ForshagaDejeNytt.se från 2008 regelbundet fram till 2023, sedan mer sällan

ForshagaDejeNytt.seDet började med en påbyggnadskurs i Webbjournalistik 2008. Den var tänkt som en fortsättning på Journalistlinjen som jag gick 2004-2005. Vi skulle bygga en nättidning som kommande elever på Molkoms Folkhögskola skulle använda för att lära sig webbjournalistiskt arbete.

Det var jätteroligt att gå den kursen. Vi som gick där lärde oss mycket på vägen mot vad som så småningom fick namnet molkomstidning.se (länken går till ett Youtubekonto. Det finns även en Facebooksida kvar men själva nättidningen är borta liksom journalistlinjen i Molkom tyvärr.)

Det var när jag gick webbjournalistik-kursen i Molkom som jag fick inspiration till att skapa min egen lokala nättidning. Sagt och gjort, jag började med att registrera domänen forshaga.org och sedan började jag bygga min egen webbtidning.

Så småningom bytte jag namn och domän på min nättidning till forshagabloggen.se. Så fick den heta några år. Men sedan vidareutvecklade jag mitt projekt till nuvarande namn och domän; ForshagaDejeNytt.se. Då bad jag även Monika Allöv Andersson, (som driver ForshagaDejeBladet, vår lokala pappersannonstidning), om hjälp med detta så hon ska också ha cred för detta. Tack Monkan!

Genom åren som gått har det blivit en hel del foton från event i trakten. Många av de reportage och artiklar som jag har skrivit för Värmlandsbygden har även fått en plats på ForshagaDejeNytt.se här.

Numera är jag registrerad som ansvarig utgivare för min nättidning och planerna är att jag någon gång i framtiden ska kunna göra om detta projekt till ett ekonomiskt bärande inslag i mitt företagande. Som det är i dagens läge, när Värmlandsbygden har lagts ner, har jag inga inkomster kopplade till min kära nättidning.

NaturAktuellt 2006 till 2011

NaturAktuellt
NaturAktuellt, Naturskyddsföreningen i Forshagas medlemsblad.

Forshaga Naturvårdsförening som senare bytte namn till Naturskyddsföreningen Forshaga gav ut ett medlemsblad som fick namnet NaturAktuellt.

Jag fick ta över uppdraget från tidigare redaktör 2006, tror jag. Troligen var det samma år som jag blev medlem i föreningens styrelse.

Det blev några blad genom åren som gick. Medlemstidningen var ett uppskattat inslag i föreningens verksamhet.

Tyvärr rann det ut i sanden när både styrelsen och jag fick för mycket annat i livet så att vi fick dra ner på det ideella arbetet.

Idag har den lokala kretsen upplösts och tidningen är sedan länge insomnad tyvärr.

Att engagera sig för miljö och natur ideellt är svårt idag när vindarna blåser iskallt för den som vill göra skillnad på det här området. Att ideellt arbete dessutom börjar bli svårare och svårare gör inte heller detta lättare.

Jag tror att alla ideella föreningar känner av det svalnande intresset för att engarera sig, inte bara de som arbetar för natur och  miljö.

 

ForshagaBollen 2011 till 2022

ForshagaBollen 2013.
ForshagaBollen 2013.

Från 2011 och fram till 2021 hade jag uppdraget att göra Forshaga Idrottsförenings årliga tidning. Det var ett jätteroligt och samtidigt jättejobbigt uppdrag. Jag fick ta över efter en person som inte hade så stor digital erfarenhet. Mycket av materialet jag började bygga upp var därför i varierande kvalitet.

Att göra tidning för en klubb innebär dessutom att mina ”kollegor” i redaktionsarbetet var ideella krafter som gjorde sitt jobb på fritiden. Det finns några få som arbetar heltid i föreningen också men de har ju givetvis fullt upp med annat än att göra tidning. Men som sagt, när tidningen blev klar blev den oftast ett uppskattat inslag i brevlådorna i Forshaga.

2022 blev det dock för mycket för mig och då valde jag att ge mitt uppdrag vidare till en go ”kollega” i branschen. Kicki Öijeberg som driver företaget Koi Produktion tog över produktionen av ForshagaBollen. Hennes företag ger ut HammaröNytt så hon har lång erfarenhet av att göra tidning och som väntat har hon gjort en fin tidning två år i rad nu. Visst saknar jag känslan att hålla den nytryckta produkten i händerna och känna doften av trycksvärtan. Men jag inser också att min tillvaro är tillräckligt full av arbete ändå.

Créme de la Cicci

…är den hemsida som du befinner dig på just nu. Här finns givetvis också texter som jag har skrivit men på den här sidan har de en mer personlig vinkel. Här skriver jag när något berör mig och får mig att börja fundera…
Å vet du, jag började egentligen blogga redan innan ordet blogg fanns i den svenska vokabulären. 1996 skapade jag min första hemsida och redan då började jag skriva vad som idag brukar kallas blogg. 🙂

Mer skrivet…

Mänskligt smittämne
En novell om oss här på jorden… >>>

Fakta om ismer

Till ett prov i svenska på komvux skrev jag lite fakta om litterära ismer… >>>

Dikter

Ibland faller det över mig och då blir det en och annan dikt… >>>

Drömmen om att uppfostra barn rätt
Hur ser vi på våra barn egentligen? >>>
Tankar om tro
Jag har min tro och jag tror alla har sin Gud… >>> 
….och ännu mer…
Ett skolarbete om Fredsforskning >>>
Ett skolarbete om IMF i Latinamerika >>>

Äldreomsorg

En dag i 86-åriga Gretas liv på Landalahus, där jag arbetade från 1993 till 2003. 

En debattartikel som jag skrev när Landalahus skulle läggas ut på entreprenad. 

 

Karin som bodde på fjärde våningen utan hiss. Hon fick bäras ut när hon skulle ut. Hon blev min vän i slutet av 80-talet.
Karin som bodde på fjärde våningen utan hiss. Hon fick bäras ut när hon behövde åka till läkare till exempel. Karin blev min vän i slutet av 80-talet när jag arbetade i hemtjänsten i Johanneberg, Göteborg.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *