Värmlandsbygden
0 0
Read Time:3 Minute, 38 Second

Någon gång i slutet av 2010 började jag skriva reportage för tidningen Värmlandsbygden. Denna tidning kom ut i pappersupplaga en gång i veckan fram till 2022. Det var främst prenumeranter som läste den. Men den gick även att köpa som lösnummer på några få ställen i Värmland. Innehållet hade ofta fokus på sådant som berör landsbygd och ofta var det eldsjälar som blev intervjuade. Något som gav innehållet ett betydligt gladare och mer upplyftande innehåll än de vanliga dagstidningarna. 

Värmlandsbygdens första nummer kom ut redan 1948 och det var en centerpartistisk tidning. När jag började skriva ägdes den av en ideell förening. Men den köptes upp senare av Länstidningen Östergötland AB som ägs och drivs av Gunilla Norlén genom hennes företag Kurirengruppen i Sverige AB. Då bytte den namn till Länstidningen Värmlandsbygden.

“Den 29 april 2010 förvärvade Kurirengruppen även Värmlandsbygden, Länstidningen Östergötlands värmländska motsvarighet, som gavs ut av Värmlandsbygdens tidningsförening, en ideell förening som är Centerpartiet närstående. Även Värmlandsbygden – som nu har bytt namn till Länstidningen Värmlandsbygden – startades 1948 som en centerpartistisk tidning. Även Värmlandsbygden har fortsatt centerpartistisk ledare, men bedriver objektiv journalistik på redaktionell plats.”

Från början skrev jag bland annat reportage från Kil och Munkfors men så småningom tog jag över sidan för Forshaga kommun där jag fortsatte skriva ända fram till sista utgåvan 9 september 2022.

Reportagen publicerades för det mesta även i min egen webbtidning, forshagadejenytt.se.  Så länge länken fungerar hittar du flera av mina reportage här också, på Värmlandsbygdens hemsida. En hemsida som verkar leva vidare trots att företaget bakom tidningen har upphört.

När en kurskamrat från Molkoms Folkhögskola, Dennis Johansson, köpte Värmlandsbygden av Gunilla Norlén 2019 frågade han mig om jag ville åta mig uppdraget att redigera tidningen. Då hade jag bara drivit mitt aktiebolag, Cvea Media AB, i två år. Först var jag därför tveksam men till slut tackade jag ja. Dennis var ju min vän och han behövde min hjälp med detta.

Jag tyckte även mycket om både mitt uppdrag som reporter och innehållet i stort i tidningen Värmlandsbygden. Jag ville så klart att tidningen skulle finnas kvar så jag sa ja till uppdraget mot en mindre lön. En lön som jag blev lovad skulle öka om tidningens ekonomi blev bättre.

Men de villkor jag sedan hade under tiden jag redigerade tidningen blev inte som jag tänkt mig. Tyvärr blev det på tok för mycket arbete för mig. Jag var även var tvungen att driva mitt eget företag vid sidan av detta uppdrag som tenderade att äta upp all min energi och betydligt mycket mer tid än jag hade trott från början. Men det är en annan historia som jag kanske berättar en annan dag.

Det blev till slut ohållbart för mig och i april 2021 slutade jag som redigerare. Men jag fortsatte att skriva reportage för Forshagasidan ända fram till att Värmlandsbygden lades ner, sista utgåvan kom den 9 september 2022.

Idag saknar jag detta att göra reportage för Värmlandsbygden. Jag har i skrivande stund (oktober 2023) ingen återkommande kanal att sälja reportage till och det känns tomt, väldigt tomt faktiskt. Det var jätteroligt att producera reportage för Värmlandsbygden varje vecka. Tack vare det här uppdraget har jag varit med om mycket spännande och roligt genom åren. Jag har även lärt mig mycket om många olika saker genom alla åren som gått från 2010 till 2022 samt träffat både bönder, tjänstemän och till och med ministrar och kungligheter.

Idag uppdateras Värmlandsbygdens hemsida, som jag skrev här ovan fortfarande. Den verkar ha ett eget hemligt liv. Det står att det är “redaktionen” som lägger upp nyheter där men när jag söker efter vilka de är på sidan så finns det inga kontaktuppgifter så vem som är ansvarig eller hur uppdateringen går till är svårt att veta…

Kanske återuppstår Värmlandsbygden en vacker dag? Vem vet? Det finns intressen som jag tror gärna skulle se att den kom tillbaka i alla fall. Många har kommit fram till mig när jag varit ute bland folk och sagt att de saknar den fina tidningen.

Värmlandsbygden ett reportage om Lustenbåtar.
Värmlandsbygden ett reportage om Lustenbåtar som är ett av alla roliga och intressanta reportage som jag gjort. Klicka på bilden för att se reportaget i större format. Foto: Cicci Wik

Nedan hittar du några Forshaga-sidor hämtade ur tidningen. Klicka på bilderna så öppnas de i större fönster.

Forshagasida i Värmlandsbygden.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Doris och jag Föregående inlägg …nu har det gått över två veckor
I mitt kontor. Nästa inlägg Jag hade en vän…