Lika men olika. Bild: Cicci Wik
0 0
Read Time:5 Minute, 54 Second

Läste om demokratiprojektet och blev jätteglad att det äntligen blir av. <3 <3 Härligt!!
Nu gäller det att ni tänder ljus som får mörkret att skingras! Heja er!! 

Jag uppdaterade ForshagaDejeNytt.se idag med pressmeddelandet om demokratiprojektet. Det är en självklarhet för mig att sprida detta. Jag står bakom dem och har gjort det i flera år.

Så klickade jag vidare och hittade en notis om att min kommun kommer att invaderas av personer med tvivelaktig syn på just demokrati den här helgen. DUNS, så ramlade jag ner i förtvivlan över att dessa mörka krafter aldrig dör ut och försvinner. De är som virus, som bakterier, de är osynliga för blotta ögat men de vandrar omkring mitt bland oss vanliga dödliga.

Det är dessutom “bekymrande” att det finns de, i maktens korridorer, som inte offentligt vill ta avstånd från personer som dessa… Jag var på landsbygdsriksdag 2018, innan valet det året. Där bjöds det på partiledardebatt.

När några av de andra partiledarna ställde JÅ mot väggen och frågade om han tar avstånd från nazister slingrade han sig, märkbart obekväm. Svärtan lyste i hans ögon och jag kan tänka att svetten kom i ärmhålorna. Det var nog besvärligt att så där i offentligheten bli ställd mot väggen. Men i stället för att säga att han tar avstånd från nazister gjorde han som många andra politiker när de inte vill svara på en fråga. Han svarade med motfrågor och försökte byta ämne.

För mig blev denna upplevelse en bekräftelse på hur rätt det känns för mig att INTE, ALDRIG NÅGONSIN, rösta på JÅ och hans parti. Kan man inte tydligt ta avstånd från nazisterna och stå för det, var står man då i förhållande till människor med deras mål och mening för vårt land…??

Nu är det så att det finns många olika sorters -ister. De allra flesta står för mer eller mindre odemokratiska visioner om hur det ska vara i samhället. Men nazister (och andra extrem-ister), har en demokratisk och självklar rätt att säga vad de tycker. Det är den rätt de får med yttrandefriheten som ingår i demokratin.

Men det blir svårt när de här -isterna, (inte bara naz-ister alltså), gärna skulle stryka yttrandefriheten ur grundlagen om de själva fick makten. Att försvara deras demokratiska rätt till yttrandefrihet blir ju en sorts moment 22 då eftersom de har rätt att tycka så i demokratins namn.

Eller har jag missförstått något? Står till exempel den där Paludan och hans gelikar för ett demokratiskt samhälle…?

Nej, svara på det i stället och kom inte med ett “whataboutistsvar”! Dra inte in andra “-ister” och framförallt, ställ dem inte emot denna “nisse”!

Ister ska inte ställas emot varandra, de ska buntas ihop utan undantag!

Paludan ska alltså därför givetvis buntas ihop med alla andra extremister som inte vill ha demokrati. Jag orkar inte argumentera för sånt här i social media eftersom det alltid bemöts med dessa “whataboutistsvar” så jag skriver här i min blogg i stället.

Jag blir så trött på alla whataboutister som i stället för att direkt försvara nazisterna och det som dessa står för ska komma dragandes med extrema vänstergrupper, eller islamister. Eller så tar de upp socialdemokratins historiska roll i 1930 och 1940-talets politik. När de gör det så klistrar de väldigt gärna den människosyn som rådde då, innan Hitler blev en dålig man, på i synnerhet S-märkta politiker i 1930-1940-talets Sverige. Men studerar man fakta så var det ju inte enbart S, det var den rådande människosynen i den tidens Europa.

Den människosynen eller de andra -isternas existens är ju inget argument mot att ta avstånd från nazister. Gör man inte det så kan man ju lika gärna hålla med dem anser jag. Så nej, ge mig ett riktigt svar i stället för att svara med whataboutism.

Jag buntar gärna ihop alla extremister, oavsett vilket läger de hör hemma i. Alla läger som inte står för demokrati utan i stället vill göra om samhället till något extremistiskt är enligt min mening en fara för just demokratin. I min demokrati anser jag nämligen att alla människor har samma värde, inga grupper kan buntas ihop på grund av hudfärg, religion, ursprung, sexuell läggning eller något liknande. Alla får älska vem de vill. Alla får ha vilka åsikter de vill och ingen ska inte skrämmas till tystnad oavsett vad de väljer att tro på, oavsett vem de älskar eller vilken hudfärg eller ursprung de har. I min värld är demokratin det verktyg som kan bevara och utveckla allas lika rätt i samhället, som kan få ett samhälle att gå framåt för allas väl.

Allas lika värde och rätt att vara som de är är grunden i demokratin enligt min mening. Du har alltså samma värde som alla andra i min värld oavsett ditt kön, din tro, din politiska åsikt och så vidare.

I min värld är det inte människor utan människors handlingar som ska dömas när de gör fel. Alla handlingar är inte av godo och när någon väljer att göra något som skadar en annan människa eller planeten vi bor på, eller en handling som begränsar en annan människas frihet så är det givetvis en ond handling som bör hanteras som en sådan. Grupperingar som är för mörka, onda handlingar är i min värld därför en fara för demokratin, då har de valt att gå över till mörkrets krafter.

När mörkrets krafter till exempel vill skrämmas till tystnad har de självklart gjort sig skyldiga till onda handlingar. Så ser jag på saken. Lyckas de med det utan att någon säger ifrån blir jag mycket bekymrad eftersom det då blir ett verkligt hot mot demokratin.

När jag möter människor som tycker som jag, men som trots det inte vågar stå för det i offentligheten blir jag rädd på riktigt! Om de som inte säger ifrån dessutom sitter med makt i sina händer och inte vågar säga ifrån när dessa krafter försöker hota och skrämmas då är hela vårt samhälle i verklig fara.

Då känns det ändå skönt att det finns politiker i min hemkommun som vågar säga ifrån i offentligheten, på svt. Per Lawén gjorde i alla fall det, HÄR (länk som öppnas i ny flik) där han säger följande;

– Vi accepterar inte att vi som är förtroendevalda blir hotade. Vi måste stå upp mot den här typen av krafter.

Det var mer än JÅ gjorde på partiledardebatten 2018 för han svarade aldrig på om han kan ta avstånd från nazisterna. Jag vet inte om han någonsin tagit avstånd från nazisterna. Däremot har hans parti erkänt sina rötter i nazismen. Något som jag uppfattat det som att de har försökt städa bort under de senaste åren. (Visserligen städar de fortfarande och kommer nog att få fortsätta med det.)

Om nu det var så svårt för JÅ att där och då ta avstånd från nazister kunde han väl i alla fall ha svarat att han tar avstånd från allt som hotar demokratin i vårt land. Men inte ens det sa han så vad ska man tro om var han står i den frågan egentligen…?

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Miljö&Hälsa Föregående inlägg Miljö&Hälsa artiklar
Nästa inlägg Kroniskt faktiskt