0 0
Read Time:2 Minute, 35 Second

…jo men det är ju så det är nu för tiden. Veckorna bara flyger förbi. Men å andra sidan har jag gjort massor den här veckan och när man har mycket att göra så går det fort.

Det är bara så synd att jag inte hinner med allt som jag skulle vilja. Jag måste prioritera och då går det bort som jag inte kan fakturera. Men nu har jag försökt spränga in det jobbet inemellan så att jag ska bli klar någon gång. Ja, jag syftar på NaturAktuellt. Naturskyddsföreningens lokala lilla medlemsblad. Det är halvfärdigt.

De inringade områdena är de ställen där forskarna/konsulterna har räknat myggor. Det är främst vid Ådran och vid Pannkakan som det kan bli tal om besprutning med Bti.
De inringade områdena är de ställen där forskarna/konsulterna har räknat myggor. Det är främst vid Ådran och vid Pannkakan som det kan bli tal om besprutning med Bti. Klicka på kartan för att öppna den i ett nytt fönster och större.

Men å andra sidan var jag på kommunfullmäktige i veckan som gick och fick vara med när politikerna fatttade beslut om att försöka få tillstånd att bespruta med Bti i Deje. Det är ju detta jag har som tema på NaturAktuellt, myggorna.

Hormoslyr var ofarligt på sin tid och det är Bti också. Men jag kan undra vad som kommer om effekter som det kan ha. Inte kan ett massutsläpp av bakterier över ett område vara totalt ofarligt för allt levande utom mygglarver? Jag tror att all obalans är farlig. Ja, jag menar om du äter för mycket av något så känner du det i kroppen. Så är det nog i naturen också, den strävar genast efter balans igen om det uppstår obalans.

Så vad kommer naturen i Deje att göra och vad har naturen i Dalarna gjort för att återställa balansen?

I Frankrike finns det en studie som pekar på att småfåglar råkar illa ut på grund av Bti. Men den studien viftade konsulten som vill tjäna pengar på att spruta Bti i Deje bort. Han sa att den inte var vetenskapligt bevisad. Ja, må så vara… men vad händer OM det visar sig att det stämmer?

Själv skulle jag inte vilja ta risken. Men å andra sidan är det synd om människorna i Deje när översvämningsmyggen är som flest. Jag förstår att det är outhärdligt. Det kanske är värt att bespruta en generation för 600 000 kronor och sedan nästa generation för lika mycket pengar veckan efter…?

Det tror jag nog att folket i Deje tycker att det är. Kanske jag oxå om det bara handlade om pengar versus människors myggplåga.

Men när man inte kan vara 100 procent säker på att Bti är så ofarligt som konsulten ville få det till så tycker jag ändå att det finns en viss osäkerhet i det här. Att i stället försöka hitta andra lösningar för att råda bot på myggplågan vore nog en prioritering som kommunen borde göra.

Kanske ska man ändå bespruta till att börja med om tillstånd ges, men man bör nog absolut försöka hitta en mer hållbar och långsiktig lösning i långa loppet! Det skulle jag önska, som också betalar skatt i den här kommunen!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Föregående inlägg Lill-Babs, nu gav du mig något att fundera över…
Nästa inlägg Optimist eller pessimist, det är frågan?