0 0
Read Time:3 Minute, 7 Second

Jodå, men så är det! Jag har det mycket bra!

Jag bor bra i ett bekvämt och fint hus.

Jag har världens snällaste sambo.

Jag har världens bästa barn, bonusbarn och dessutom många mycket goda vänner!

Så jag har det bra!

Jag bor i ett land där ordet fattigdom visserligen finns men dess innebörd är inte jämförbar med vad det innebär i många andra länder på det här klotet.

Det är alltid illa att vara fattig men det finns många fattiga i världen som har det SÅÅÅ mycket sämre än de som är fattiga här!

Det var så jag menade.

Jag får mig ofta tankeställare när jag läser vad folk skriver och länkar till på Facebook och häromdagen var det just det här ordet fattig som kom upp i mina tankar.

Vi människor har ofta höga tankar om vår egen intelligens och visst är vi smarta? Eller…?

Njae.. vi har kapacitet att bli både kloka och smarta men om vi blir det eller inte är upp till oss själva som jag ser det.

Jag menar, det vi tar för givet är ofta det vi ser som självklarheter i vår egen verklighet. Men det är inte alls säkert att det som just jag ser som självklart är lika självklart för en annan människa.

För mig och för alla andra i det här landet är det till exempel självklart att det kommer rent och drickbart vatten ur kranen i köket (med vissa undantag, Östersunds kommun med flera där vattnet smittats av bakterier).

Men för en människa som lever i till exempel inre Afrika är det inte lika självklart med rent vatten i kranen, inte för människor i USA heller…

Att varje dag handla mjölk, bröd och förnödenheter till frukost, lunch, middag och mellanmål är en självklarhet för väldigt många i Sverige men inte för alla.

Många får räkna enkronor, panta tomglas, skrapa kreditmöjligheter och så vidare för att ha råd med mjölk medan andra kan unna sig både öl, vin, godis, läsk och glass.

För en del är det självklart med semester utomlands varje år, en vecka i fjällen med skidåkning och kanske får barnen åka på läger.

För andra är det lyx att ta en dagstur med Stenabåten när det är extra billigt eller att bara ha råd att ta bussen till närmaste sjö och njuta där några timmar.

Det finns de som sliter och gör dagsverken och som sedan får en lön som andra skulle häpna över, häpna för att de inte förstår hur någon kan överleva på den lönen.

Det finns de som varje dag vaknar i ett hem med all möjlig lyx, äter precis vad de känner för till frukost innan de går ut och tar drömbilen till drömjobbet. De får varje månad en lön som de inte gör av med. Där finns alltid lite över…

Alla har vi våra verkligheter som vi tar för givna.

Jag skrev en kommentar som var något i stil med att “den som är rik tar rikedom för given, den som är fattig tar fattigdom för given. Om de styrande och de som fattar beslut är rika fattas beslut därefter. Om besluten i stället skulle fattas av sjuka och arbetslösa skulle det se helt annorlunda ut.”

Så är det ju.

Eftersom jag trivs med att bo där jag bor och eftersom jag även bott i en större stad, Göteborg, så vet jag att även detta innebär olika verkligheter.

Storstadsfolket tar mycket för givet som inte är lika givet i Forshaga.

Även vi som bor i Forshaga tar saker för givet som inte folket i Olsäter kan göra.

Så när jag tänker att jag har det bra så måste jag även tänka att det inte är alla som har det som jag… Bara en tanke för dagen!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Föregående inlägg Tiden flyger…
Nästa inlägg Ack Värmeland du skööööna….